På dansk  Auf Deutch Forside Billeder Info Links Kontakt/pris
 
Velkommen
Beskrivelse af huset
Stedets og husets historie
Praktisk

Hjertelig velkommen til Harehusets infoside. Her finder du informationer om huset og historien omkring Lønstrup og Harerenden.

Hvis du vil finde ud af, hvad der sker i omegnen og hvad der er interessant at se og opleve, skal du klikke på menuen med links og se på turistområdernes hjemmesider.

Beskrivelse af huset
Huset er på ca. 60 m2. Her er hyggelig stue med hjørne-sofa, tv-hjørne med parabol, dvd og video, spisebord med panoramaudsigt over havet og hele Jammerbugten til Hirtshals. Her er et åbent køkken med panoramaudsigt over Jammerbugten og til Øst. Køl- og fryseskab samt opvaskemaskine. Alt er indrettet harmonisk og med gode kvalitets materialer. Dette sommerhus er ikke præget af at have “genbrugsmøbler”, der ikke længere kan bruges i privaten.

Der er 2 soverum; 1 soverum med dobbeltseng (3/4 seng), 1 soverum med 2 enkelte senge samt klædeskab. Badeværelse med bruser og toilet, håndvask og skabe. Der er varme i gulvet i badeværelse og i gangen. Huset er nyopført indvendigt i 2005. Fyrretræsgulv i stue og køkken. Der er 2 cykler (herre- og damecykel) til rådighed. Der er plads til maximalt 4 personer.
Det er ikke tilladt at være mere end 4 personer i huset. Der er dagligt tilsyn med huset.


Lønstrups historie og lidt om Harehusets historie

Lønstrup
Lønstrup er beliggende ved en sand- og lerklint ud til Skagerrak på Vendsyssels vestkyst. Klinten er ca. 12 km lang og op til 60 meter høj. I 1300-tallet skal der have ligget en herregård – Løthentorp – vest for det nuværende Lønstrup. Sidste gang det optræder i kilderne er i 1560, og måske er den faldet i havet eller flyttet efter det tidspunkt. Stedet hvor gården skulle have ligget er i dag sikkert ude i 3-4 revle eller længere ude.

Ved Lønstrup æder havet i gennemsnit 2-2½ meter af klinten om året, så igennem århundrederne er kystlinjen rykket længere og længere ind i land. I stormen i 1981 faldt ca. 25 meter af klinten i havet. Klinten er samtidig fuld af kildevæld, der gennemvæder leret, så der ofte sker jordskred.

Området blev ramt af sandflugt i 1600-1700-årene, hvor en del ejendomme blev ødelagt.

Fra midten af 1950’erne har der været etableret kystsikring ud fra Lønstrup by. I 1990’erne er kystsikringen forbedret betragtelig, så at havet ikke æder sig så kraftigt ind på kysten længere.

Lige uden for Lønstrup i sydlig retning ligger Mårup Kirke, der blev bygget i det 13. århundrede. På det tidspunkt var der en hel landsby ved kirken, der engang lå midt i sognet. Sandflugtens hærgen bevirkede, at gårdene efterhånden blev flyttet, så kirken kom til at ligge helt øde et godt stykke fra byen. Da kirkegården desuden var fyldt op, blev det besluttet at bygge en ny kirke – Lønstrup Kirke – der blev taget i brug i 1928. Området ved Mårup kirke har lang tilbage i tiden været et yndet udflugtsmål og er det stadig.

Fra Lønstrup har der været drevet omfattende skudehandel fra momkring midten af 1700-tallet. Så sent som i 1860’erne byggede en købmand – Segelcke – et treetagers pakhus og i den travle tid havde han 70 mand ansat!

Lønstrup blev for alvor kendt, da der en augustdag i 1877 kom et voldsomt tordenvejr. Under det efterfølgende skybrud svulmede bækken op, og det endte med at 7 huse og udhuse, der lå langs bækken, blev revet med strømmen ud i havet. Ud over dette skete der voldsomme ødelæggelser i de tilstødende haver, og mange bygninger måtte efterfølgende rives ned. Skybruddet efterlod en bred og dyb slugt gennem Lønstrup. Ulykken blev meget omtalt i landets aviser, og med baggrund i den megen omtale begyndte hestevogne med turister at dukke op for at se på naturfænomenet.

Badelivet var dog begyndt i Lønstrup, for et foto fra 1866 viser, at der allerede på det tidspunkt var opstillet badehuse ved stranden.

Lønstrup ligger i dag i en slugt med høje græsklædte bakker og i god læ for vestenvinden, og på grund af sit bakkede landskab er naturen omkring Lønstrup helt anderledes end ved mange af de andre badesteder langs kysten.

Befolkningen i Lønstrup har fisket, og byen har haft egen fiskeeksportør, der købte fisk op på de andre pladser og så sent som omkring 1950 var ca. 100 familier afhængige af fiskeriet. I 1968 var der kun 3 både tilbage, og da fiskedøden hærgede omkring 1970, hvor der drev døde torsk i land, holdt de fleste af de resterende fiskere op. Den sidste erhvervsfisker stoppede i 1984. I dag er der enkelte både tilbage, der driver fiskeri på bierhvervs- og fritidsbasis.

Lønstrup fik redningsstation i 1852, som en af de første i landet. Det første redningshus blev bygget på Strandvejen, men senere blev der opført et nyt redningshus ved landingspladsen. Stationen blev nedlagt i 1997, og bygningen er overdraget til Lønstrup Fiskeriforening og Lokalhistorisk Forening. Bygningen rummer i dag – foruden en ældre kystbåd under istandsættelse – en udstilling om Lønstrups historie før og nu.

I 1960’erne investeredes der ikke i turistfaciliteterne i Lønstrup i samme grad, som man gjorde i Løkken og Blokhus, og det var først efter kommunesammenlægningen i 1970, at der for alvor kom gang i udstykningerne og sommerhusbyggeriet. Samtidig blev en del af helårshusene i byen opkøbt til feriehuse. Udviklingen gik stærkt, og i begyndelsen af 1970’erne henvendte Turistforeningens formand sig til Hjørring Kommune for at få hjælp til en bevaringsplan for Lønstrup. Der er således i 1974 vedtaget en bevaringsplan for Lønstrup Gamle Bydel.

Op til anden verdenskrig var Lønstrup et mondænt feriested. Der kom mange skuespillere, intelektuelle, grosserer og andre fra det bedre borgerskab. Men både under og efter anden verdenskrig blev det stille tider i turistmæssig sammenhæng. Under krigen blev flere af de store sommervillaer beslaglagt til indkvartering af tyske soldater, og senere blev nogle af dem brugt til at huse flygtninge. Her blev det nuværende Skallerup Klit Ferieby det største flygtningecenter. Først i slutningen af 1940’erne vendte turisterne så småt tilbage.

Bl.a. på grund af manglende investeringer i turistfaciliteterne sov Lønstrup ”tornerosesøvn” indtil i 1960’erne. Dette må betragtes som værende positivt, idet Lønstrup og omkringliggende sommerhusområder stadig har et ægte og oprindeligt udtryk. Lønstrup er i dag et yndet feriested og en attraktiv udflugtsby.

I 1940’erne og begyndelsen af 1950’erne kom der gang i den private udlejning og typisk boede turisterne hele sommersæsonen, der varede 4-5 uger. I 1950’erne blev det nødvendigt at koordinere udlejningen af private værelser og boliger, da det blev mere almindeligt med kortere ferier.

Sommerhuse i Lønstrup
Op til og lige efter første verdenskrig blev det på bakkerne øst og vest for Lønstrup bygget de karakteristiske rigmandsvillaer, hvoraf flere af bygherrene var de såkaldte gullashbaroner. Mange af disse villaer blev besat under anden verdenskrig, men de blev restaureret igen efter krigen. Enkelte af villaerne er med tiden delvist faldet ned, fordi skrænten er skredet ned, hvorefter de er nedrevet.

Harerenden
I slutningen af 1920’erne og begyndelsen af 1930’erne begyndte folk fra Hjørring at bygge små sommerhuse i et område nord for Lønstrup. Udstykningen var uplanlagt, og grundene lå spredt. Der var tale om små træhuse, ombyggede badehuse, jernbanevogne m.v. I modsætning til ”gullaschbaronerne” var det såkaldte jævne folk, der byggede hus i Harerenden. Indtil anden verdenskrig var der bygget mellem 30 og 40 sommerhuse i området. De fleste af husene lå på lejet grund.

I 1944 dannede ejerne en forening under navnet Sommerhuskolonien ”Harerenden”. Foreningen forsøgte tidligt at købe arealerne, men forgæves. I slutningen af 1940’erne blev der oprettet en købmandshandel i området.

Helt op til 1950’erne var Harrerenden og et område ved Nørlev Strand de eneste sammenhængende sommerhusområder ved Lønstrup. I 1955 blev der etableret fast rutebilkørsel til Harerenden fra Hjørring.

Navnet Harerenden er en sammensætning af det faktum, at der var mange harer i naturen og at der var en bæk, der løb ud gennem terrænet. Derved forstår man også det naturlige i at kalde sommerhuset for ”Harehuset”.

I midten af 1960’erne begyndte man at bygge sommerhuse i området nord for Harerenden op mod Skallerup Ferieby, og i slutningen af 1960’erne blev der bygget på højderne inden for Lønstrup samt syd for byen.

Harehuset
Harehuset blev bygget i starten af 1940’erne. Her blev der kun bygget en stue eller et opholdsrum, der havde samme placering som stuen har i dag. Her var der et lille køkken og et opholdsrum. Vandet blev hentet udenfor ved en lille vand-tilslutning på grunden. Harehuset er siden hen blevet bygget om, så der kom et lille køkken, et indendørs ”das” og 2 små soverum. Dette skete i 1960’erne. I 1974 blev der tilbygget et rigtigt badeværelse med bruser og toilet. Harehuset er renoveret kosmetisk i 1980’erne og sidst i 2005. Huset fik sin nuværende form i 1974.

Harehuset har altid været et lille rødt træhus. Min moster og hendes mand købte huset i 1970 og har siden da med egne kræfter og midler sat huset i stand. Jeg har i 1970’erne holdt min barndoms ferier i Lønstrup og i Harehuset, og har således også oplevet områdets ændring og selvfølgelig også husets forbedringer. Vi har dog altid forsøgt at bibeholde de hyggelige rammer, der gør at man føler, man er i et gammeldags feriehus.

Praktisk

Ankomst
Ved ankomst skal du som gæst gøre nogle praktiske ting. Der skal aflæses strøm og du skal åbne for elektriciteten og vandet. I huset ligger en velkomstmappe, der fortæller om disse praktiske ting.

Bademuligheder på stranden
I Vesterhavet er der gode bademuligheder. Der er ca. 400-600 meter til gode bademuligheder fra Harehuset. Her er der bygget høfder, der gør, at det er mere sikkert og roligt at bade her. Der er knap så mange bølger og ikke så høje som man normalt oplever ved vesterhavet. Der er sandstrand.

Rengøring
Alle gæster skal gøre huset rent, når man rejser. Der er rengøringsmidler og redskaber til dette i huset. Der er mulighed for at betale for slutrengøring – se prisskema.

Strømforbrug
Der betales en afgift for det aktuelle strømforbrug pr. ophold.

Rygning
Det er ikke tilladt at ryge i Harehuset. Der findes et askebæger, der kan bruges udenfor. Der må ikke smides cigaretskodder udenfor!

Hund
Det er ikke tilladt at medbringe hund i Harehuset.

Private ting i huset
Jeg forsøger at gøre huset mere personligt, og det kan gøres ved at jeg lader nogle af mine ting stå som gæsterne kan bruge. Hvis I bruger noget, f.eks. opvaskemiddel, plasticposer, etc. bedes der indkøbt nyt, når det der var der i forvejen er opbrugt.

Dyner, puder, etc.
Der er købt nye dyner, hovedpuder og madrasser til huset i 2006 og disse må aldrig benyttes uden betræk og må ikke benyttes uden for huset.

Terrasse
Der er en overdækket terasse med usigt mod Øst. Her er der en fantastisk morgenstemning og god ly for vinden. På vestsiden kan man stille ekstra stole og bord op.

Cykler
Der forefindes 2 cykler. En herrecykel og en damecykel. De er til fri afbenyttelse. De står indenfor i gangen ved ankomst, og må gerne stå udenfor under jeres ophold. Husk at lås dem, når de står udenfor. Stil dem f.eks. på den lave terasse. Vask dem gerne med opvaskemiddel og vand inden I rejser hjem. Stil dem i gangen når I rejser hjem.

Sko
Sko, der benyttes udenfor må ikke benyttes indenfor. Det er tilladt at bruge hjemmesko, slippers eller sportssandaler indenfor. Pas på trægulvet og brug derfor ikke sko med farveaftegning eller stilethæle.

Gulvvarme
Der er gulvvarme i både gangen og i badeværelset.

Antal overnattende
Der må maksimalt overnatte 4 voksne eller 2 voksne og 2 børn i Harehuset. Sofaen må ikke benyttes til overnatning.

TV og radio
Der er tv med parabol, dvd og video i huset. Parabolen er ikke med kort, men tager stationer fra Astra. Der er monteret en ny radioantenne og forstærker, således at der nu modtage gode radio-signaler.
Der findes dvd, video og cd-musik i Harehuset til fri afbenyttelse.

Afrejse
Huset skal rengøres grundigt. I løbet af opholdet bør I også gøre rent. Vinduer skal rengøres udenfor og evt. indenfor ved afrejse. Alle gulve skal støvsuges. Gulvet i gangen og på badeværelset skal vaskes. Trægulvet i stuen må ikke vaskes men skal kun støvsuges. Når der støvsuges på trægulvet skal børsterne på støvsugerhovedet benyttes. Brusenichen skal vaskes, håndvask og området heromkring skal vaskes. Toilet skal rengøres udvendig/indvendig. Vaskemaskinen skal tørres af. Køkkenet skal afvaskes og opvaskemaskinen skal tømmes. Skraldespanden skal tømmes.

Det er meget vigtigt, at I efterlader huset pænt og rent. For alle ønsker jo at modtage et rent hus, og det skal vi alle respektere. Huset forbliver pænt og velholdt, hvis alle respekterer at holde det flot! Der findes vaskebaljer, spande, gulvskrubbe etc. i badeværelset.